Ridder- en jonkvrouwen feestje in Kasteel Huis Bergh

Van Page, Schildknaap tot Ridder. Wil je weten wat je in de Middeleeuwen moest doen om ridder te worden? Kom dan naar kasteel Huis Bergh.

Daar leer je van alles over ridders en kun je zelfs tot ridder geslagen worden. Maar daar moet je wel wat voor doen! Wanneer een jongen in de Middeleeuwen 21 jaar werd, sloeg zijn heer hem tot ridder. Dit was het belangrijkste moment in zijn leven. Het omgorden van het zwaard ging met grote ceremonie gepaard en werd meestal geleid door een edelman. Op de vooravond voor de ridderslag nam de toekomstige ridder een ritueel bad om zich van alle zonden te zuiveren. Daarna legde hij zijn nieuwe zwaard en wapenrusting op het altaar van de kapel, waar hij de hele nacht bleef bidden.

Gouden sporen

De volgende ochtend, na de ochtendmis, werd hij in een fraai fluwelen gewaad gekleed. Hij kreeg zijn gouden sporen, zijn riddergordel en zijn zwaard. Geknield aan de voeten van zijn heer herhaalde hij zijn ridderlijke voornemens: hij zou zich dapper en edelmoedig gedragen tegen zijn vrienden, verraders uit de weg te ruimen, het kwaad bestrijden, weduwen en wezen beschermen, zijn leenheer dienen en zijn religieuze plichten vervullen. Daarna werd hij tot ridder geslagen.

Van Meisje tot Hofdame

Houd je van borduren, zingen en dansen en kun je je netjes gedragen? Dan was je in de Middeleeuwen vast hofdame geworden.

In kasteel Huis Bergh leer je wat een hofdame allemaal moet kunnen en kun je een diploma krijgen. Maar daar moet je wel wat voor doen! Hofdame worden was niet zo ingewikkeld als ridder worden. Een meisje werd al jong betrokken bij de hofhouding. Ze moest leren borduren, kleding herstellen voor de gravin, leren musiceren, zingen, dansen en ook allerlei huishoudelijke karweitjes doen. Ook werden haar hoofse manieren geleerd. Dit zijn manieren hoe je met elkaar omgaat. Hoe groet je de gravin? Hoe loop je netjes? Maar ze deed natuurlijk ook kinderspelletjes. Uiteindelijk kon ze door de gravin worden benoemd als haar hofdame. Ze hoorde dan echt bij de hofhouding en vergezelde de gravin dag en nacht. Dit was een belangrijke taak.

Voorwaarden

Prijs € 7,50 p.p. met een minimum van € 80,00. Kinderfeestjes zijn het gehele jaar te reserveren m.u.v. de herfst- en kerstvakantie.

Naam van organisatie
Kasteel Huis Bergh
Regio
Gelderland
Adres
Hof van Bergh 8
7041 AC 's-Heerenberg
Telefoonnummer
0314 - 661281

Meer activiteiten in de categorie museum kinderfeestje

alle activiteiten in deze categorie ›