Themafeestjes-ideeen

Hier vindt u een paar uitgewerkte themafeestjes, die u thuis zou kunnen uitvoeren.


Prinsessenfeestje – voor meisjes van 5 – 7 jaar

Welke meisje houdt er niet van om prinses te worden? Prinsessenfeestjes zijn de populairste themafeestjes voor meisjes.

Uitnodiging

Een uitnodiging in de vorm van een kroontje, wat je je kind laat versieren met stickertjes of door het te kleuren. Aan de achterkant zet je de tekst: “Hoogedelgeboren Vrouwe, prinses ……. heeft de eer U weledele uit te nodigen voor het bal ter ere van haar verjaardag op haar Paleis …..”

Versiering / inrichting

Knip samen met je dochter van roze papier slingers in de vorm van een kroontje en hang die overal op, of gebruik roze hartjesballonnen. Van de voordeur tot de stoel van de jarige. Ook kan je grote strikken maken van roze tule. Maak een troon van een kinderstoeltje door aan de bovenkant een kroontje van karton eraan vast te maken. Hier komt de jarige op te zitten. Op de tafel kan je een roze tafelkleed leggen. Je kan je glazen op een voetje voorzien van een roze suikerrandje.

Aankleding kinderen

Het leukste is als alle kinderen een prinsessenjurk aan kunnen krijgen. Veel kinderen hebben thuis een eigen prinsessenjurk, die ze mee kunnen nemen naar het feestje. Voor de kinderen die geen jurk hebben kan je van een roze lap stof in het midden een gat knippen waar het hoofd doorheen kan. Verder kan je kroontjes en toverstafjes overal kopen voor weinig geld of misschien ook zelf maken.

Programma

De jarige mag natuurlijk op de troon zitten als ze haar cadeautjes uitpakt. De kinderen mogen hun cadeautje als een sierlijke prinses aan de jarige overhandigen.
De kinderen kunnen een kroontje van karton maken, of een schilderijtje laten versieren, waar de foto van haarzelf in geplakt kan worden.

Mee naar huis

Ze kunnen hun gemaakte kroontje of fotolijstje meenemen.


Piratenfeestje – voor jongetjes van 5 – 7 jaar

Aargh, enter het schip en hijs de zeilen. Landrotten opgelet, vandaag is het tijd voor ons piratenfeest.
Piratenfeestjes zijn de populairste themafeestjes voor jongetjes.

Uitnodiging

Uitnodiging in de vorm van flessenpost: doe de uitnodiging in een fles, die je dichtdraait. Op de buitenkant zet je het woord: ‘flessenpost’ erop.
Of maak een schatkaart, waarop je het huis waar het feestje gehouden wordt aangeeft met een kruis.

Versiering / inrichting

Hang piratenvlaggen op (eventueel maken van oude lakens), hang netten op waarin je zwarte ballonnen legt.

Aankleding kinderen

Hoofddeksel: Knip uit zwart karton 2x een piratenhoed en niet deze zo aan elkaar dat ze op het hoofd van het kind passen. Ook kun je een driekante doek laten versieren met viltstift en deze dan om het hoofd van het kind binden.
T-shirt: verzamel oude T-shirts, waarop de kinderen mogen tekenen. Knip deze aan de onderkant in driehoeken uit. Doe een sjaal om hun middel heen.
Ooglapje: Maak een ooglapje door een halve cirkel uit zwart papier of zwarte stof te knippen. Maak aan beide zijde een stuk elastiek vast met nietmachine.
Schminken: zwarte schmink met spins opbrengen, zodat het een stoppelbaard wordt. Maak ook een snor en een litteken met zwarte schmink.

Hapjes en drankjes – traktaties

Piratenbootjes: maak een bootje van een schijf meloen, of een halve kiwi of een halve banaan. Prik een vlag (gemaakt van papier) met een satéprikker op de boot. Gele of bruine limonade is rum of bier.

Programma

Om te laten zien dat ze echte piraten zijn moeten ze opdrachten doen (spelletjes). Daarmee kunnen ze delen van een schatkaart verdienen. Als ze de schatkaart compleet hebben kunnen ze daarmee de schat vinden, die kapitein Roodbaard voor ze verstopt heeft.

De spelletjes:
Driebenenrace: Twee aan twee worden de ‘middelste’ benen aan elkaar gebonden met een lint. Zo moeten ze een parcours zien af te leggen.
Storm op zee: Wie krijgt zijn ballon het eerst over de finish door er door een rietje tegen te blazen?
Rooftocht: Een kind staat in een grote cirkel met schatten. De andere kinderen staan in een eigen kleine cirkel een paar meter hier vandaan. Zij proberen de schatten te stelen. Als het kind in de grote cirkel ze tikt dan moeten ze al hun geroofde schatten weer terug leggen. Wie heeft op het eind de meeste schatten?

Mee naar huis

Geef een schatkistje met gouden (chocolade) munten erin mee naar huis. Of maak een piratendiploma of een piratenmedaille (van brooddeeg of van een oude CD gemaakt).


Een griezelfeestje – voor jongens en meisjes van 6 – 10 jaar

Griezelen is natuurlijk altijd spannend… Griezelfeestjes zijn de populairste themafeestjes voor jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 10 jaar.

Uitnodiging

Zoek een plaatje van een spook of een monster op internet en zet daarin de uitnodigingstekst.

Versiering / inrichting

Maak het donker binnen en hang kleine lampjes op. Hang spinnetjes, vleermuizen, spookjes op.

Aankleding kinderen

Maak van lakens spokenpakken (gat aan de bovenkant, zijkanten dichtnaaien, houd mouwsgaten open). Of koop monstermaskers.

Programma

Een eng voelspel: laat geblinddoekte kinderen enge dingen in de hand nemen (een natte spons, spaghettisliertjes, slijmdingetjes, pindakaas, een ei) en voelen wat het is.
Spooktocht: binnen of buiten (als het donker is) een enge spooktocht maken. Geef ze een zaklamp mee.

Mee naar huis

Omdat ze zo flink zijn geweest krijgen ze een griezeldiploma.


Kook/bakfeestje voor kinderen van 7 – 9 jaar

Kinderen vinden het ontzettend leuk om papa en mama te helpen met koken. Met dit feest is het net andersom: de ouders helpen de kinderen! Een kookfeestje is geschikt in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Uitnodiging

Schrijf de uitnodiging op een vrolijk servetje en/of stop hem in een minibakblik. Of versier een papieren bordje en schrijf daar de uitnodigingstekst op. Vergeet niet bij de ouders te informeren naar eventuele allergieën en je recepten daarop aan te passen als dat nodig is.

Versiering/inrichting

Maak een mooi gedekte tafel, liefst samen met de kinderen, om later de zelfgemaakte heerlijkheden aan op te kunnen eten.

Aankleding kinderen

De koks krijgen natuurlijk een keukenschort voor en een koksmuts op.Je kan deze schorten kopen, of zelf maken van een oud laken bijvoorbeeld. Gebruik hiervoor een oud schort als patroon.

Programma

Natuurlijk ga je iets koken of bakken, maar je kan ook andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld de keukenschorten versieren, met textielstiften, bandjes, knoopjes, pailletjes enz.
Spelletjes tussendoor is altijd leuk: geblindoekt smaakjes proeven en raden wat het is, eierrace (met een eitje op een lepel racen) en pizza-dans: teken evenveel pizza’s als er kinderen zijn op de grond. Zet de muziek aan, laat de kinderen lekker dansen. Als de muziek stopt moeten ze snel op een pizza gaan staan. Zet de muziek weer aan en haal er eentje weg, zodat straks een kind afvalt. Zo ga je door tot er een winnaar is.
Wat kan je zoal maken met kinderen? Pizza’s, koekjes, appelmoes, cake, vruchtenspies.
Je kan de kinderen voor de ouders laten koken: de ouders komen later om te smullen van hetgeen hun kind gebakken heeft. De kinderen mogen de ouders bedienen!

Mee naar huis

De versierde keukenschort, de koksmuts, en hetgeen ze gebakken hebben – als ze niet al hebben opgegeten


Nog meer ideeën voor een themafeestje thuis zijn hier te vinden.

Er zijn helaas geen activiteiten die voldoen aan je criteria. Probeer eens te zoeken met minder filters.