Andersom kinderfeestje

Ben je op zoek naar een leuk thema voor een kinderfeestje voor jongens én meisjes? Dan is het thema ‘andersom’ een leuk idee.

Ik kwam op het idee al speurend op het internet en heb het zelf verder uitgewerkt. Dat was best nog wel veel werk, dus ik deel het graag met jullie om jullie wat tijd te besparen.

Programma

Het andersom-thema probeerde ik zover mogelijk door te voeren. Dus op de uitnodigingen stonden de namen andersom. Bij binnenkomst zeiden we ‘tot ziens’ en ‘fijn dat je er was’ in plaats van ‘welkom’, jassen mochten op de grond en schoenen op de kast. De gasten kregen hun bedankje meteen. Ik had een cupcake gemaakt en in een doosje gedaan, want we begonnen natuurlijk niet met taart! Als je het kunt redden, kun je het geven van de cadeautjes ook tot het laatst bewaren, maar dat ligt aan de leeftijd en karakter van je kind. Ik heb dit maar niet gedaan, ken mijn dochter. Al leek het me wel erg grappig…
We startten met het eten en dan natuurlijk met het toetje. Ik had warme chocolade vla met slagroom en daarna friet met snacks. Tussendoor konden de kinderen woorden raden die ik achterstevoren groot had uitgeprint.

Daarna begon de speurtocht. We begonnen natuurlijk bij de schat. In een kratje had ik slingers gedaan en daarin een bellenblaas voor iedereen. Hierna moesten de pijlen worden gevolgd… Maar opgelet! Want de pijlen staan natuurlijk niet de goede kant op! Wijst de pijl naar links, dan moet je naar rechts. Wijst de pijl naar onderen, moet je rechtdoor. En omgekeerd natuurlijk! Tijdens de speurtocht had ik opdrachten zoals: een polonaise achteruit, met stoepkrijt je naam achterstevoren schrijven, achterstevoren hinkelen, op een tekening dingen die achterstevoren staan aankruisen.

Spelletjes voor een andersom kinderfeestje

Spel 1: Draai het kleed om

Leg twee even grote kleden neer. Elk groepje gaat op een kleed staan. Nu is het de bedoeling dat de kinderen het kleed omdraaien, zonder van het kleed af te stappen. De kinderen mogen hun handen gebruiken. De groep die het eerste klaar is heeft gewonnen.

Spel 2: Bootrace achteruit

De kinderen van elk groepje gaan achter elkaar zitten, met de benen gespreid en de armen om het middel van het kind voor hem/haar. Op het startsein moeten de kinderen op hun billen naar achteren schuiven. Als de rij breekt, moeten ze opnieuw beginnen. Het team dat het eerst over de finish gaat heeft gewonnen.

Spel 3: Knijperspel

Zet twee emmers neer. Van elk groepje gaat één kind met de rug naar de emmer staan. Ze krijgen allebei 10 knijpers. De bedoeling is dat ze één voor één de knijpers over hun schouder in de emmer gooien. Als het eerste kind klaar is, gaat het tweede kind met de rug naar de emmer staan enzovoort. Tel het totaal aantal knijpers van elke groep bij elkaar op die in de emmer beland zijn. Het groepje met de meeste punten heeft gewonnen.

Spel 4: verkleed-estafette

Leg twee stapels kleren neer, met op elke stapel dezelfde soort kledingstukken, dus bijvoorbeeld 2 broeken, 2 overhemden, 2 petten, 2 boa’s etc. Op het startsein trekt de eerste van het groepje de kleren omgekeerd aan. Dit kind rent zo snel mogelijk naar een bepaald punt, komt weer terug en kleedt zich weer uit. De rest van het groepje mag niet helpen. Dan is het volgende kind aan de beurt. Het groepje dat als eerste klaar is heeft gewonnen. Dit was het meest grappige en hysterische spel! Vooral ook doordat de jongens zich uitleefden met de pruiken en boa’s!

Nog meer spelsuggesties voor een andersom kinderfeestje:
Klaar voor de finish: Voor dit parcours beginnen jullie aan de finish en moeten achterwaarts naar de startlijn lopen. Wie is hiermee het snelst? Let wel op dat jullie niet vallen!

  • Achteruitlopen: Wie kan het snelste achteruitlopen? Vergeet niet een stopwatch te gebruiken.
  • Ja = nee: Stel vragen en laat de kinderen omgekeerde antwoorden geven, dus ja is nee en andersom.
  • Binnenste buiten – ondersteboven: Laat een speler de kamer verlaten. Laat één van de andere spelers een kledingstuk binnenste buiten aantrekken. Wanneer de speler terugkomt, moet hij raden welke verandering het was.
  • Twister (maar andersom): Linkervoet is rechterhand, rechterhand is linkervoet.
  • Omgekeerde stoelendans: Laat de kinderen staan als de muziek begint in plaats van stopt. En verder is er nooit iemand af. Maar voeg wel elke keer een stoel toe, zodat op het eind iedereen op een stoel zit.
  • Achterstevoren estafette: Verdeel de groep in twee teams. Verzin een paar manieren voor de estafetteloop, maar alles achteruit. Hollen, kruipen, kikkersprongen etc. Het team dat als laatste over de finish komt, heeft gewonnen. Vertel ze dat echter niet van te voren. Want ja, alles is andersom.
  • Wie ben ik: Laat ze ja/nee vragen stellen over wie ze zijn. Wanneer de kinderen ja antwoorden betekent het nee, en wanneer ze ja zeggen betekent het nee.
  • Ei op lepel: leg een ei op een lepel en loop vervolgens achteruit (een parcours).
  • Zak lopen: uiteraard achteruit

Het was een heel erg grappig andersom kinderfeestje. Ik hoop dat jullie ook zoveel plezier zullen hebben!