Speurtocht zelf organiseren

Kinderen zijn gek op speurtochten! Er is niets spannenders dan samen te zoeken naar de schat of een raadsel op te lossen.

Speurtochten zijn niet moeilijk zelf in elkaar te zetten. Hier een paar voorbeelden om inspiratie op te doen!

Je kan speurtochten op allerlei manieren doen. Je kan ze gewoon in het dichtstbijzijnde park of bos houden.

Het leukste is het als je niet alleen een route uitzet die de kinderen moeten lopen, maar er tussendoor allerlei opdrachten of vragen in verwerkt (zoals: doe een dansje met zijn allen, zing een liedje, welke boom is dit enz.)

Een speurtocht moet natuurlijk van te voren uitgezet worden. De simpelste manier is om pijlen om de stoep te tekenen, of om de route met pijlen aan te geven, die ergens aan bevestigd worden, zoals een boom bijvoorbeeld.

Bijzonderder manieren om een speurtocht te organiseren:

Puzzeltocht

Onderweg zijn allemaal puzzelstukjes verstopt, die de kinderen moeten zien te vinden. Als je meerdere groepjes vormt kan je er een wedstrijd van maken: wie heeft als eerste de puzzel in elkaar…?

Kralentocht

Voor de wat oudere kinderen. Maak van te voren een ketting, waarbij de kralen de route aangeven. Elke kraal heeft een betekenis, die je van te voren aan de kinderen uitlegt. Zo kan bijvoorbeeld een blauwe kraal: rechtsaf betekenen, een gele kraal: linksaf enz.

Enveloppentocht

De kinderen vinden onderweg (of je geeft ze vanaf het begin meteen al mee) een aantal enveloppen, waarin staat hoe ze verder moeten lopen. Je kan ze bij elke envelop ook een opdracht laten uitvoeren. Eindig bij de ijswinkel met als opdracht: koop allemaal een ijsje!

Rebustocht

Voor wat oudere kinderen. Net als de enveloppentocht, maar dan is de tekst in rebusvorm geschreven, die ze moeten zien te ontcijferen!

Fotospeurtocht

De kinderen lopen de route n.a.v. foto’s van voorwerpen die ze bij de route tegenkomen. Deze foto’s krijgen ze mee in een mapje.

Speurtocht met mobiele telefoon

Via de mobiel krijgen ze steeds de volgende locatie op, waar ze naartoe moeten. Daar ligt een enveloppe met een code die ze door moeten geven bij het volgende telefoontje voordat ze de volgende locatie te horen krijgen.

Er zijn helaas geen activiteiten die voldoen aan je criteria. Probeer eens te zoeken met minder filters.