Aargh, enter het schip en hijs de zeilen. Landrotten opgelet, vandaag is het tijd voor ons piratenfeest.
Piratenfeestjes zijn de populairste themafeestjes voor jongetjes van 5 – 7 jaar.

Uitnodiging

Uitnodiging in de vorm van flessenpost: doe de uitnodiging in een fles, die je dichtdraait. Op de buitenkant zet je het woord: ‘flessenpost’ erop.
Of maak een schatkaart, waarop je het huis waar het feestje gehouden wordt aangeeft met een kruis.

Versiering / inrichting

Hang piratenvlaggen op (eventueel maken van oude lakens), hang netten op waarin je zwarte ballonnen legt.

Aankleding kinderen

Hoofddeksel: Knip uit zwart karton 2x een piratenhoed en niet deze zo aan elkaar dat ze op het hoofd van het kind passen. Ook kun je een driekante doek laten versieren met viltstift en deze dan om het hoofd van het kind binden.
T-shirt: verzamel oude T-shirts, waarop de kinderen mogen tekenen. Knip deze aan de onderkant in driehoeken uit. Doe een sjaal om hun middel heen.
Ooglapje: Maak een ooglapje door een halve cirkel uit zwart papier of zwarte stof te knippen. Maak aan beide zijde een stuk elastiek vast met nietmachine.
Schminken: zwarte schmink met spins opbrengen, zodat het een stoppelbaard wordt. Maak ook een snor en een litteken met zwarte schmink.

Hapjes en drankjes – traktaties

Piratenbootjes: maak een bootje van een schijf meloen, of een halve kiwi of een halve banaan. Prik een vlag (gemaakt van papier) met een satéprikker op de boot. Gele of bruine limonade is rum of bier.

Programma

Om te laten zien dat ze echte piraten zijn moeten ze opdrachten doen (spelletjes). Daarmee kunnen ze delen van een schatkaart verdienen. Als ze de schatkaart compleet hebben kunnen ze daarmee de schat vinden, die kapitein Roodbaard voor ze verstopt heeft.

De spelletjes:
Driebenenrace: Twee aan twee worden de ‘middelste’ benen aan elkaar gebonden met een lint. Zo moeten ze een parcours zien af te leggen.
Storm op zee: Wie krijgt zijn ballon het eerst over de finish door er door een rietje tegen te blazen?
Rooftocht: Een kind staat in een grote cirkel met schatten. De andere kinderen staan in een eigen kleine cirkel een paar meter hier vandaan. Zij proberen de schatten te stelen. Als het kind in de grote cirkel ze tikt dan moeten ze al hun geroofde schatten weer terug leggen. Wie heeft op het eind de meeste schatten?

Mee naar huis

Geef een schatkistje met gouden (chocolade) munten erin mee naar huis. Of maak een piratendiploma of een piratenmedaille (van brooddeeg of van een oude CD gemaakt).

Er zijn helaas geen activiteiten die voldoen aan je criteria. Probeer eens te zoeken met minder filters.