Kookfeestje thuis

Je kan thuis zelf je kinderkookfeestje organiseren. Kinderen vinden het ontzettend leuk om papa en mama te helpen met koken. Met dit feest is het net andersom: de ouders helpen de kinderen!

Een kookfeestje is geschikt in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is van belang bij je kinderkookfeestje.
Bepaal je menu. Wat ga je maken op je kookfeestje? Laat je kind zoveel mogelijk het menu bepalen. Dat verhoogt de betrokkenheid.
Doe ook samen met je kind de andere voorbereidingen:

  • menulijst maken
  • boodschappenlijstje maken
  • boodschappen kopen

Uitnodiging

  • Schrijf de uitnodiging op een vrolijk servetje en/of stop hem in een minibakblik.
  • Of versier een papieren bordje en schrijf daar de uitnodigingstekst op.
  • Of koop houten lepels en schrijf daar de uitnodigingstekst op

Vergeet niet bij de ouders te informeren naar eventuele allergieën en je recepten daarop aan te passen als dat nodig is.

Versiering/inrichting

Maak een mooi gedekte tafel, liefst samen met de kinderen, om later de zelfgemaakte heerlijkheden aan op te kunnen eten.

Aankleding kinderen

De koks krijgen natuurlijk een keukenschort voor en een koksmuts op.Je kan deze schorten kopen, of zelf maken van een oud laken. Gebruik hiervoor een oud schort als patroon. Koksmutsen kan je op een strook karton met crêpepapier de bovenkant ingerimpeld vastzetten met nietjes.

Programma

Natuurlijk ga je iets koken of bakken, maar je kan ook andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld de keukenschorten versieren, met textielstiften, bandjes, knoopjes, pailletjes enz.
Spelletjes tussendoor is altijd leuk: geblinddoekt smaakjes proeven en raden wat het is, eierrace (met een eitje op een lepel racen) en pizza-dans: teken evenveel pizza’s als er kinderen zijn op de grond. Zet de muziek aan, laat de kinderen lekker dansen. Als de muziek stopt moeten ze snel op een pizza gaan staan. Zet de muziek weer aan en haal er eentje weg, zodat straks een kind afvalt. Zo ga je door tot er een winnaar is.
Wat kan je zoal maken met kinderen? Pizza’s, koekjes, appelmoes, cake, vruchtenspies, cupcakes versieren.
Je kan de kinderen voor de ouders laten koken: de ouders komen later om te smullen van hetgeen hun kind gebakken heeft. De kinderen mogen de ouders bedienen, of andersom: de ouders mogen de kinderen bedienen!

Mee naar huis

De versierde keukenschort, de koksmuts, en hetgeen ze gebakken hebben – als ze niet al hebben opgegeten

Er zijn helaas geen activiteiten die voldoen aan je criteria. Probeer eens te zoeken met minder filters.